Elämme aikaa, jossa älylaitteet ja teknologia ovat menossa kovaa vauhtia eteenpäin. Samalla ihmisillä on kiire joka paikkaan, suorittamaan velvollisuuksia, tekemään erilaisia juttuja ja tottakai täytyy olla mahdollisimman tehokas. Luulen että olemme kautta ihmiskunnan historian pyrkineet olemaan mahdollisimman tehokkaita tai ainakin pyrkiväisiä ymmärtämään enemmän, ratkomaan arjen haasteita, sekä hakemaan muutosta nykyiseen tilanteeseen. Olemaan siis yhdellä sanalla kuvattuna, tehokkaita.

Tehokkuus sanana tuntuu olevan se ’’juttu’’. Päteekö tehokkuus ja suorittaminen kuitenkaan ihan kaikkeen? Täytyykö nukkumisen olla tehokasta ja mahdollisimman nopeasti suoritettava rutiini?Sähellys on unen pahin vihollinen

Pitääkö oman hyvinvoinnin ylläpito olla mahdollisimman tehokasta, jotta säästäisit minuutteja ja tunteja vuorokaudestasi paremmin?

Jos elät tällä hetkellä tämän kaiken nykymaailman kaaoksessa, missä yöunet ja lepo on e
hkä välillä vähän kortilla ja oman hyvinvoinnin ylläpitäminen pitäisi olla mahdollisimman tehokasta, tämä artikkeli on juuri sinulle. Osuit oikeaan aikaan, oikeaan paikkaan. Pysähtymään ja hiljentämään vauhtiasi. Sillä katsoppas, kuten sanoin, uskon että olemme kautta historian olleet taipuvaisia enemmän tai vähemmän kovia menemään, suorittamaan ja saamaan aikaan. Mutta yksi jännä juttu on muuttunut radikaalisti ja se on teknologia ja sen tuomat jännittävät mahdollisuudet ja myöskin sudenkuopat.

Tartun nyt yhteen teknologian tarjoamaan suhdenkuoppaan, iltasatuun, sekä sitä ennakoiviin iltarutiineihin. Nämä, siis sadut, ovat olleet meille tärkeitä lapsuudessa rauhoittamaan mieltä, rikastuttamaan ajatusten ullakkoamme, opettamaan arvoja ja elämänkatsomusta tarinan muodossa.

Jokainen ihminen kertoo itselleen erilaista iltasatua. Useampi ihminen selaa facebookin uusimmat uutiset ja toinen katsoo Netflixistä sarjaa tai lukee viimeisimmät uutiset maailmalta. Mutta onko nämä optimitilanteita ennen nukkumaan menoa? Olisiko mahdollista että saisit 100% palautumisen levosta jotenkin toisella tavalla irti?

Rauhoitu ja uni tuleeSillä mitä luulet, jos viimeisin tarina mielessäsi on harvase ilta: “kuka räjäytti, pilkkoi, silpoi, puukotti, kavalti kenet tai missä mellakoidaan ynnä muuta mukavaa”. Niin millainen on yöllinen muistikuva, jota kiivaasti tallennetaan pitkäaikaiseen muistiin lyhytaikaisesta. On myös tehty tutkimuksia että viimeisten 45 min aikaisten tapahtumien muistijälki olisi liki 5-6 kertaa voimakkaampaa alitajunnassa kuin mitä muun päivän aikana tapahtuneet asiat. Ei siis saattaisi olla huono idea satsata illan viimeinen tunti parempaan tarinaan?

Tässä muutamia vinkkejä sinulle, miten pystyt parantamaan yöuniesi laadukkuutta näillä 5 yksinkertaisella menetelmällä:

#1 Vinkki

Sulje mobiililaitteet 1h ennen nukkumaan menoasi.Uni ei tuu, jos katsoo puhelinta

Nykyteknologia on tuonut todella paljon hyvää, pystyt ottamaan suoran yhteyden ihmisiin ympäri maapalloa sosiaalisen median avulla. Pystyt tilaamaan ruoan suoraan kotiovellesi, pientä maksua vastaan. Voit sinkkuna deittailla Tinderin avulla muita ihmisiä tai vaikka jahdata Pokemoneja, koska et muuten välttämättä jaksaisi lähteä pihalle kävelemään.

Meistä on jopa tullut vähän riippuvaisia kännyköihin ja muihin mobiililaitteisiin ja se näkyy meidän yöunissa. Eräs ystäväni totesikin kerran kun asiasta keskustelimme, että ymmärräthän Mikko että ilman kännykkää vessaan meneminen on kuin lähtisi sotaan ilman asetta.

Noh, miten tämä kaikki muka vaikuttaa unenlaatuusi?

Tiesitkö että kännykän ja muiden mobiililaitteiden sinivalo huijaa aivojasi?

Räpläät kännykkää kello 23.00, mutta silti aivosi ’’tiedostaa’’ että on keskipäivä. Käytännössä sininen valo stimuloi sisäistä kelloasi. Miksi? Koska aivomme eivät ymmärrä, mistä valo tulee ja näin ollen rekisteröi sen päiväksi.

Tässä myös yksi englanninkielinen artikkeli valosta ja sen sävyjen vaikutuksista sekä linkki, josta löydät hyviä vinkkejä silmäystävällisempään päätetyöskentelyyn.

Myös silmämme ovat uskomaton “datarohmu”, sillä se käsittelee jokainen sekunti noin 72-74 gigaa per silmä joista aivot tekee tulkintoja, joten stimulaatio aivoille on melkoinen.

 

#2 Vinkki

Kirjoita ennen nukkumaanmenoa puhtaalle sivulle:  Miten päivä meni? Mitä opit tänään ja mikä oli päivän suurin voittosi?

Tämä saattaa tuntua aluksi haasteelliselta, koska sinulla on tietty uskomus- ja rutiinijärjestelmä pyörittämässä rattaita. Olet saattanut toimia tietyllä tavalla koko ikäsi ja kun lähdet muuttamaan rutiineja ja teet jotain uutta, rutiini ja uskomusjärjestelmä saattavat iskeä vastaan. Taistele omia rutiinejasi vastaan!  Kai haluat voittaa mielesi ja nukkua paremmin kasvuhormonien jyllätessä? Nimittäin tämä harjoitus stimuloi mielihyvähormoneitasi ja ajatukset eivät tule enää sänkyyn mukanasi.

 

#vinkki3

Opettele rentoutumaan.

Tapoja tähän on monia, voit harjoittaa rentoutumista läsnäolo harjoituksilla, hengitysharjoituksilla meditaatio harjoituksilla ja monilla muilla vastaavilla.

Nämä harjoitukset saavat sykkeesi laskemaan ja rentouttavat turhat jännitykset kropastasi pois.

Kokeile vaikka ns. square breathing “neliöhengitys” tekniikkaa.

Square breathing

Hengitä sisään rauhallisesti neljän sekunnin ajan, pidätä hengitystä neljä sekuntia, puhalla ilma pois rauhallisesti neljän sekunnin ajan, pysäytä hengitys neljäksi sekunniksi. Toista tätä 15-20 kertaa ja suuntaa ajatuksesi rintakehän ja vatsan alueelle. Rentoudu.

HUOM!

Voit alussa harjoittaa myös niin että neljän sekunnin hengen pidätyksen sijaan pidätä vain kaksi sekuntia. Kapasiteetin parantuessa sekä enemmän rentoutuessasi huomaat että pärjäät helpommin myös pidätysjaksot.

 

#vinkki4

Himmennä valoja 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Tämä kertoo suoraan aivoillesi että nukkumaanmenoaika lähestyy.

Melatoniinin tuotanto alkaa nousemaan ja tekee meistä unisia.

Voit ostaessasi hehkulamppuja, tarkistaa onko kyseessä pehmeä tai lämmin valo. Nämä lamput eivät ’’karkoita’’ unta niin pahasti kuin kirkkaat.

 

#vinkki5

Optimoi nukkumisolosuhteesi.

Hanki hyvä sänky, lämmin peitto, pimentävät verhot ja jos mahdollista, huoneen lämpötilaksi 18-19 astetta.

Tärkeimpänä kuitenkin on hyvä sänky. Vietämme yli 1/3 ajan elämästämme sängyssä, joten on suotavaa että siihen panostetaan.

Uni, lepo on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Lisää muista hyvinvoinnin tärkeistä kulmakivistä voit opiskella verkkokurssiltamme Hyvinvoinnin kulmakivet joka sisältää myös ladattavaa kurssimateriaalia hyvinvointiasi kohottamaan!

Nukkumatit

Mikko, Joonas & Zenhancen tiimi

Show Buttons
Hide Buttons